Friday, December 27, 2013

Oh my footstep

My dear footstep
i know sometimes you don't know which way to go
and which way to choose

My dear footstep
Once you have choose the way
No regrets shall be carry

My dear footstep
every way has its thorn and flowers
black and white,
colourfull or darkness,

My dear footstep,
No matter which step you take,
you should be ready for anything that matters

My dear footstep
keep moving forward
even if your steps full with challenges
will have the eyes on you, always.!


Tuesday, December 3, 2013

Tuesday Blues


Hello readers.! rasa cam lama tak update pasal lagu KLMJ (Kenangan lalu mengusik jiwa).!

Kali ni aku nk post pasal lagu Teman Tapi Mesra by Ratu. Aku terdengar semula lagu ni kat radio Hot Fm pagi tadi, masa on the way nak gi ofis. Suddenly aku teringat kenangan masa study Diploma dulu. Masa tu ada group presentation and aku tak ingat subjek apa. Apa yang aku ingat, aku ada wat miming lagu nih depan sume classmates. ahahah... bila ingat2 balik, rasa cam malu giler. macam mana la org yg pemalu cam aku ni leh wat macam tu.

Anyway, rasa rindu lak kat member2 orange house and classmates diploma. Priceless memories comes with forgetless friendship.

See ya.!


Thursday, November 28, 2013

My dear world

Dear world,
i had enough of this,
i had plenty of your thorns,
i had too much in me,

Dear world,
you are getting older each day,
and im getting myself wrinkles as days go by,

Dear world,
you will never end,
untill the end of the day,
but my days will be ended as written by our Creator,

Dear world,
i've seen a lot of dramas
i've heard so much people talk,
i've walked through every difficulties,

But dear world,
one day i will leave all of this behind,
getting the time of myself
the ending of every misery,

Dear world,
im gonna leave you,
and let you crumbled by your own,
and let all my things behind for you

Dear world,
As my turns comes up,
please live in peace
and become one that's tighten together
let your days filled with love

-nsnm-
-281113-

Friday, November 15, 2013

Detik-detik perpindahan


Hello readers.! Hari ni seperti apa yang semua orang sedia maklum adalah hari terakhir Faizal Ismail sebagai seorang penyampai radio di Hot FM. Aku pun sebak gak dengar Hot Fm pagi tadi. Mendengar ucapan dari penyampai Hot Fm yang lain, membuatkan aku teingat detik yang pernah aku lalui tahun lepas.

Sepanjang 4 tahun aku bekerja, sudah 2 kali aku bertukar ofis. Selepas tamat belajar, aku terus dapat tawaran kerja dengan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan dan di tempatkan di Jabatan Penerangan. Di sinilah aku kenal erti sebuah persahabatan yang sukar untuk diungkapkan. Aku kenal dengan fatimah, lina, masni, sazli and last skali dengan cik linda. Pergi outstation beramai-ramai dengan CC jamaiyah and Puan Emmy. Rasa macam kitorg adalah satu family and ibarat macam adik beradik, walaupun pada hakikatnya Puan Emmy, and cik linda adalah bos kitorg. dan detik nak meninggalkan Jabatan Penerangan adalah saat yang susah nak digambarkan. Rasa sedih sebab kena transfer jabatan lain. dan pada waktu itu, CC jamaiyah dan cik linda adalah org yang paling sedih di atas berita pertukaran ktorg. Berhelai-helai tisu menjadi mangsa dek air mata cik linda.

Next, pada tahun 2011, aku bertugas di Jabatan Warisan Negara. pada mulanya aku agak kekok dan rasa berat hati di sana. tapi masih berharap cik linda boleh tarik ktorg balik ke Jabatan Penerangan. tapi semua itu tidak berjaya. Maka aku pun meneruskan tugas aku di Jabatan Warisan seperti biasa. dan disini, aku berjumpa dengan Coursemate di Uitm. Dia pon pegawai kontrak sama macam aku. Janggal pn ada gak, bila aku kena bagi arahan pada member sendiri. tapi ini semua tugas, so, buat jela. Penghujung tahun 2012, aku dapat berita bahawa kontrak kitorg tidak lagi diletakkan di bawah Kementerian, tetapi di bawah bajet Jabatan dan semua tertakluk kepada budi bicara pegawai atasan di Jabatan Warisan. hati aku dan dapat rasa, yang kontrak tak akan disambung. Muni pun dapat rasa yang sama. cuma cik ati tak bagitau pada ktorg mengenai perkara itu. Hari-hari terakhir aku di Jabatan Warisan adalah detik yang sangat sukar. Mula-mula Muni yang amik cuti awal, sebab dia nak kawin. Pada masa tu, aku sebagai kawan baik Muni pun dah rasa sedih. Padahal rumah aku dan Muni dekat dan boleh je ktorg jumpa bila-bila masa. Muni terus tinggalkan ofis tanpa berjumpa sesiapa pun, sebab dia tak sanggup and dia takut tak boleh control air mata. Dia hanya tinggalkan sms pada syikin untuk dibaca semua warga HR. Seorang demi seorang sedih dan sebak hingga ada yang tak dapat menahan air mata. Terdetik di hati aku masa tu, bagaimana pula aku di hari terakhir kerja nanti. Di Jabatan Warisan ni, mungkin aku tak mengenal erti sebuah persahabatan. Tapi aku mengenal erti kekeluargaan. Bergaul dengan cc dan kak siti, mereka ibarat ibu pada kitorg. Puan shida dan cik ati pula ibarat kakak sulung yang agak tegas tapi sporting. kak mah dan kak ayuni, seperti kakak yang sentiasa memahami. Shuea pula teman yang baik hati tapi sukar dimengerti. dan yang terakhir adalah syikin, ibarat adik kepada aku dan muni. orang yang selalu kena buli tapi sikit pun tak amik ati dengan usikan ktorg. dan hari terakhir aku pun tiba. Aku bersalam dengan kak siti, kak mah dan kak ayuni. Air mata hampir saja mengalir, tapi aku masih mampu menahan. Kemudian salam dengan shuea, masa ni air mata aku dah tak boleh control, berjuraian air mata keluar. tapi aku tak jumpa syikin. aku hanya nampak dia di dalam kereta kak siti. Cik ati dan puan shida, aku tak dapat jumpa dan digantikan dengan sms. Aku call kak sharifah selepas habis kerja, sbb dia ada meeting di luar petang tu. Dengar suara dia tersekat-sekat sebab sedih aku dah tiada lagi di warisan. Syikin pulak, aku tinggalkan sms pd dia, dan juga nota serah tugas di dalam laci. Bersyukur sebab aku di bawa untuk mengenali insan-insan yang baik sepanjang tempoh bekerja.

Honestly, detik-detik hari terakhir di tempat kerja adalah sesuatu yang susah untuk digambarkan. Aku sayang semua yang pernah ku kenali di Jabatan Warisan dan Jabatan Penerangan. Ianya adalah suatu kenangan yang tak ternilai. Terima kasih untuk semua.


Friday, November 1, 2013

Al-kisah ex-Orange House 2013

Assalamualaikum semua,

Aku harap semua masih berada di dalam tahap kesihatan yang baik, walaupun sekarang ni musim hujan dan ada pula tragedi di Cameron Highland baru-baru ini. Bulan oktober ni, ada sorang besfwen a.k.a adik aku masa study dulu telah mendirikan rumah tangga. Uish.. sekarang ni baru aku faham apa maksud wanneeza and aida, bila hati tiba-tiba rasa touching tengok kawan baik kita masuk ke satu fasa hidup yang berbeza. Untuk pertama kalinya, aku rasa sebak bila aku congratulate on her wedding. Adoii.. Jiwa kental aku dah terusik sedikit. Sekarang aku dah rasa bila kawan yang rapat kawin, hati tiba-tiba akan terusik. Bukan sebab sedih tapi ianya susah untuk digambarkan. Bulan 12 ni sorang GSB akan melangkah ke fasa hidup yang lain gak. Aku kena prepare jiwa dan mental supaya jangan nak touching sangat masa hari kawin dia nanti. :D

Semakin hari, semakin ramai ex-orange house yang dah kawin. Ada juga yang dah dapat anak. Aku juga tak ketinggalan di hujani dengan soalan-soalan yang boring. Baru-baru ni, abang-abang and mami ada bertanya soalan kawin pada aku. Eh.? kalau laki tu boleh carik kat Tesco, dah lama dah aku gi pilih. Its ok. Jodoh tu semua sudah ditentukan. Aku mungkin dah penat mengenal orang and ber-skandal sana sini. Sekarang ni, masa untuk cuci tangan sambil cuci-cuci mata melihat ramai lelaki hensem yang berkunjung ke ofis. haha. life as single is pretty awesome.!

Sambil korang tengok-tengok gambar kawin Pajina, sila lah klik pada link ini, kisah orange house.
Tergelak semula bila aku teringatkan kisah yang berlaku di orange house dulu. Ish.. Rindu nya zaman study.












Wednesday, October 9, 2013

Solat sunat dhuha

Assalamualaikum semua, entry kali ni aku nak post tentang solat sunat dhuha. pernah tak korang wat solat sunat dhuha.? Aku sebenarnya pun jarang wat sunat dhuha nih. Cuma mula tahun lepas, ada sorang akak kat opis JWN dulu suggest aku wat sunat dhuha. Dia kata elok supaya rezeki kita sentiasa ada dan cukup. Dia siap bagi aku pinjam buku untuk bacaan doa selepas sunat dhuha. Dulu lepas aku tamat kontrak dengan JWN, aku rajin gak wat sunat dhuha, and alhamdulillah, aku tanam anggur sebulan, then terus dapat offer keje. Beberapa minggu lepas aku start keje baru, dapat lak offer keje lain. Alhamdulillah. Rezeki Allah tu Maha Besar. Okla. Aku nak share dengan semua tentang sunat dhuha. Semoga apa yang baik ni, korang dapat amalkan bersama-sama. Aku bukan nak riak or tunjuk alim, cuma aku rasa sebagai seorang hamba Allah yang kurang beriman ni, tak salah kalau aku mengingatkan ilmu yang berguna. sebab ilmu yang berguna ni jugak lah yang akan bantu kita kelak. Wallahualam

Solat sunat dhuha
1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)
2) Waktu : pagi anggaran 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari

Niatnya
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Taala

Doa selepas solat
Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu Dhuha Mu,
kecantikan itu adalah kecantikan Mu,
Keindahan itu keindahan Mu, kekuatan itu kekuatan Mu,
kekuasaan itu kekuasaan Mu dan perlindungan itu perlindungan Mu,

Ya Allah, jika rezeki ku masih di langit, turunkanlah, dan jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah
Berkat waktu dhuha, kecantikan, keindahan, kekuatan dan kekuasaan Mu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hamba Mu yang soleh.

Amin.

Tuesday, October 8, 2013

Quote


no matter how I deny it, but this is so true.

Friday, October 4, 2013

Oktober 2013


Assalamualaikum and hello readers.! Sedar tak sedar, sekarang ni dah masuk bulan Oktober. OMG.! lagi 2 bulan, masuk tahun 2014 pulak. Rasa macam cepat sangat berlalu. Oktober ni, dah genap setahun perkara itu berlalu. Woaahh..sudah setahun rupanya. Tahun depan umur aku bertambah lagi setahun. Erk..?! 

Oh ya, dalam bulan 10 ni gak, ada sorang besfwen aku nak naik pelamin. akhirnya, dia dah potong line kitorang semua kat orange house tu. Hebat lah pajina.! Anyway, tahniah aku ucapkan. and semoga berbahagia sampai akhir hayat. 

Hello Oktober, and bubbye warna.! Eh.? haha..

See ya.

Tuesday, September 24, 2013

Aku masih lagi di sini

Aku masih di sini
Kembali ke jalan yang dahulu
Kembali kepada semua yang pernah aku lupakan

Aku masih lagi di sini
tersedar setelah mimpi yang agak lama
yang membawa aku hanyut

Aku masih lagi di sini
menjadi diriku yang dulu
tapi terkesan dari suatu warna

Aku masih lagi di sini
menyimpan sedikit memori
kesan dari mimpi dahulu

Aku masih lagi di sini
mencuba untuk berdiri, berjalan dan berlari
tapi aku masih cuba untuk merangkak

Aku masih lagi di sini
menerima karma di atas sikap ku
kekhilafan di atas keterlanjuran

Aku masih lagi di sini
Mencari semua yang pernah ada dengan ku dulu
tapi aku bukan diri ku yang dulu

Aku masih lagi di sini
cuba mengukir senyum dan tawa
supaya mereka melihat aku gembira

Monday, September 2, 2013

31 Ogos 2013

Pada tarikh 31 Ogos tahun lepas,
aku diarahkan untuk hadir ke Dataran Merdeka,
kerna kehadiran di wajibkan bagi semua staf,

Pada tarikh 31 Ogos tahun lepas,
aku juga diarahkan untuk pergi ke Stadium Bukit Jalil,
bagi sambutan hari kemerdekaan,

Pada tarikh 31 Ogos tahun lepas,
hari yang agak panas untuk abang aku,
pertengkaran yang membawa kepada perpisahan.

Pada tarikh 31 Ogos tahun lepas,
aku masih lagi demam panas,
dan keesokan nya di bawa ke hospital untuk check up darah,
semua itu berlaku pada tahun 2012

tahun ini agak berbeza bagi aku,
kerna pada 31 Ogos tahun ini,
seorang sahabat telah pun melangkah ke fasa hidup yang baru,
dahulunya kami ber-empat.
kini GSB hanya tinggal bertiga,

Tahniah diucapkan kepada seorang teman yang slalu bercerita pasal kesihatan,
teman yang tak bagi kitorang minum air berais,
teman yang selalu bagi pinjam best pro time bercuti,
teman yang selalu bersemangat bila bercerita pasal bisnes,
teman yang selalu tolong kumpul botol air lama dlm kereta dan buangkan,
teman yang selalu mendengar keluhan aku,
teman yang selalu share suka & duka dengan aku,
teman yang selalu ada bila aku memerlukan,

Don't worry Ayong, kitorang masih seperti dulu,
insyaallah GSB akan sentiasa ada dengan ko.
We are looking forward for your wedding day babe..!








Friday, August 30, 2013

Lonely again - Neyo



Hello readers.! Lets hear to this song. I found out at my friend's facebook. and i tot this song kinda good.
Haha.. Amek ko.! maksud lagu ni memang setepek kena untuk orang bersifat seperti kacang lupakan kulit.

See ya. !

Wednesday, August 28, 2013

Indah di mata

Apakah erti sebuah kesyukuran.? menerima dengan redha dan pasrah ke.? Emm.. Aku bukan nak bercerita bak Ustazah or berhujah bak Ustaz Don apatah lagi untuk berlawak bak Ustaz Azhar Idrus. Aku hanyalah insan biasa dan aku belajar untuk bersyukur.

Hidup aku bukan lah senang seperti insan lain dan tidak lah sebahagia seperti insan lain. Mungkin pada yang mengenali ku, mesti terdetik di hati mereka, "bertuah lah hidup ko, tak payah nak pikir pape." Apa yang aku mampu hanyalah tersenyum tatkala mereka berkata begitu, kerna aku hanyalah insan biasa yang punya kekurangan dan kelebihan. Aku punya kelebihan yang mereka nampak pada mata kasar, tapi mungkin mereka kurang jelas pada kekurangan yang ada pada aku. Tapi hati aku pula berkata " Mereka lagi bertuah dari aku, masih punya ibu bapa untuk berkongsi suka dan duka, untuk membantu jika ada kesusahan". Arghh..memang lumrah manusia begitu.

Pernah suatu ketika ada seorang insan bercerita pada aku. Perihal kehidupan nya, yang sudah bekerja tetap dan mempunyai beberapa masalah kewangan. Telah diberikan bonus dan kenaikan gaji, tetapi masih mahu membandingkan dengan insan lain. Punyai beban kerja yang sederhana, dan masih mengomel tentang tanggungjawabnya. Telah diberikan kemudahan bekerja, tetapi masih mengadu semuanya tidak cukup. Masih mempunyai kedua ibu bapa dan kerap berselisih faham dengan mereka. Aiihh.. Apalah dunia. Mengapa mereka susah untuk bersyukur dengan semua yang telah Allah kurniakan. Mengapa sukar untuk berlapang dada menerima rezeki yang telah ditetapkan. Mengapa masih mahu membandingkan dengan insan lain.?

Kadang-kadang, aku berasa agak rendah diri, kerana aku sudah tidak punya sesiapa, aku hanyalah seorang anak yatim piatu. Tetapi, aku cuba untuk bersyukur, menerima semua yang telah tertulis dan selalu berfikiran positif yang semua ini terjadi pasti ada hikmah nya. Aku bukanlah seorang yang bergaji besar. Aku bukanlah seorang yang diberi kemudahan kerja yang banyak.Aku tidak boleh mengadu pada ibu jika aku sedang bersedih. Aku tidak boleh meminta pertolongan abah jika kereta ku rosak. Aku juga tidak boleh mengharapkan pada adik beradik ku untuk membantu jika aku susah. Aku kena bersendiri, belajar untuk hidup berdikari.

Jika hari ini kita diuji, ingatlah masih ramai lagi diluar sana menghadapi ujian lebih hebat. Jika hari ini kita kesempitan, beringatlah masih ramai lagi yang lebih susah. Jika kita diuji dengan kesakitan, beringatlah ada ramai lagi yang sedang bertarung dengan keperitan. Jika kita sedang di dalam kesulitan, beringatlah masih ada yang mengalami kesulitan yang dalam. Jika hari ini kita berlapar, beringatlah masih ada yang menahan kelaparan berhari-hari. Kadang-kadang, dalam kita mengenang hidup kita yang sentiasa diuji, kita jangan lupa masih ada insan yang mengalami lagi teruk dari yang kita alami. Bertadah tangan lah, dan bersyukur atas semua kurniaan Allah. Bersyukur dengan udara yang kita hirup, bersyukur dengan cuaca yang kita ada, bersyukur dengan pekerjaan yang dikurnia, bersyukur dengan kenderaan yang banyak membantu, bersyukur dengan tempat berlindung yang telah ada, bersyukur dengan insan sekeliling yang sentiasa ada, bersyukur dengan keluarga yang telah dianugerahkan, bersyukur untuk semua yang kita ada. Berdoa dan memohon pada Allah untuk kehidupan yang lebih baik dan jangan lah selalu merungut akan kesulitan hidup. Tiada siapa manusia yang hidup tanpa kerunsingan dan tiada manusia yang hidup runsing tanpa kebahagiaan. 

Mohon maaf jika ada yang terasa dengan penulisan aku. Aku hanyalah insan biasa yang tak pernah lari dari melakukan kesilapan. Jom layan lagu ni pulak. 



Monday, August 26, 2013

Celik Mata, Terbuka Hati

Pernahkah anda semua sedar, bahawa umur kita semakin lama semakin meningkat.? (Eh.? Soalan apakah yang aku tanya ni) Umur aku juga semakin meningkat dan tanpa aku sedar, lagi 3 tahun, aku akan masuk fasa 3 series. Tapi apa yang telah aku capai selama ini.? Hmm.. susah nak jawab. Kehidupan aku yang bermacam cerita, berwarna warni, kadang kelam dan kadang putih suci.

Tiba-tiba aku menyedari yang kebanyakan orang yang aku kenal telah pun berumah tangga dan mempunyai anak. Selama ini bukan aku tak fikirkan soal ini, tapi malas nak ambil berat sangat dan bagi aku, jika jodoh berpanjangan, pasti ada jodoh. Bagi aku, aku masih belum menemui Mr. Right aku or so call My Jodoh.
Baiklah, berbalik kepada cerita ramai orang di sekeliling aku yang telah berumah tangga. Mula terasa bila seorang demi seorang yang pernah aku date sebelum ini, sudah pun berkahwin, including three of my ex. Bila di hitung semula, dalam 8 orang yang sudah berumah tangga. Please dont misjudge me, i am not a so call player or playgirl. I am just in a process getting to know them. tapi mungkin mereka bukan jodohku, dan aku terpaksa melupakan. Tapi bila aku fikirkan balik angka 8 tu, rasa cam nak tergelak pun ada. Wooaaa.. bleh tahan banyak gak orang-orang yang pernah ter-sangkut dengan aku. haha. tapi aku nak tegaskan, aku bukan player yer. dah orang nak kenal, kita kenal je la kan. tup2 diorang lak frust, dok berharap sangat pada hubungan yang tak pasti

Sebenarnya dalam perjalanan kehidupan aku, terlalu banyak yang aku pernah lalui dan terlalu banyak kesilapan yang pernah aku lakukan. Mungkin, ini karma pada aku kerana terlalu banyak memberi harapan pada insan lain suatu masa dahulu. Tipulah, kalau hati aku tak terganggu melihat mereka bahagia. Tapi sekurang-kurangnya, aku tahu aku bukanlah jodoh yang terbaik utk mereka.

Sila layan lagu ni kejap. dulu 'warna' pernah bagitau aku, dia akan dengar lagu ni kalau tengah bergaduh dengan aku. dan kebetulan, one of my ex post kat fb, dia mendendangkan lagu ni dengan gitar. *kenanganlalumengusikjiwa* *klmj*


Monday, August 19, 2013

Repvblik - Sandiwara Cinta


Aku tahu ini semua tak adil
Aku tahu ini sudah terjadi
Mau bilang apa aku pun tak sanggup
Air mata pun tak lagi mau menetes

Alasannya seringkali ku dengar
Alasannya seringkali kau ucap
Kau dengannya seakan ku tak tahu
Sandiwara apa yang telah kau lakukan kepadaku

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati

Mungkin ini jalan yang engkau mau
Mungkin ini jalan yang kau inginkan
Kau dengannya seakan ku tak tahu
Sandiwara apa, ceritanya apa, aku tahu

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati


ps : lagu ini tak ada kena mengena dengan sesiapa. i just love it and please enjoy the song!

Friday, August 16, 2013

Assalamualaikum and hello to all..

Syukur alhamdulillah, hari genap 9 hari kita menyambut hari raya aidilfitri. Sekali lagi, Aidilfitri tahun ini berbeza bagi aku. Bermula dengan sesi main masak-masak dengan abang aku. dan berakhir dengan sesi berbuka puasa terakhir untuk tahun ini dengan mereka. Alhamdulillah. suatu rasa yang berbeza pada tahun ini. dan aku mengharapkan tahun hadapan, sambutan raya aku berbeza lagi sekali dan inginkan yang lebih baik dari ini.

Hari raya ke-5 aku telah mula bekerja. dan mendapat berita yang CEO aku dimasukkan ke hospital atas sebab-sebab kesihatan beliau yang tidak mengizinkan. Tersenyum seketika, sebab ofis akan aman untuk beberapa hari, tetapi sedih juga bila dapat tahu yang beliau mengalami mild strok. Menambahkan kesian aku bila ada yang mengatakan mulut beliau telah herot sedikit dan mengalami kesukaran untuk bercakap dan berjalan. Doakan kesihatan beliau semakin baik jela.

Okla. See ya later. Selamat berhari raya pada semua. Assalamualaikum.

Wednesday, August 7, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri



Assalamualaikum semua,
Hari ini adalah hari terakhir berpuasa untuk tahun ni,
Alhamdulillah,
Ramadhan ini telah berjaya aku lalui,

Seperti setiap tahun,
Aku masih lagi bekerja di hari terakhir ramadan,
dan aku hanya berharap syawal tahun ni membawa makna yang lain dari tahun lepas,

Sebelum terlambat,
Saya ingin menyusun sepuluh jari
sekiranya ada salah silap sepanjang tempoh ini,
halalkan segala makan minum saya juga,

Selamat hari raya juga aku ucapkan kepada insan yang pernah menjadi warna di dalam hidup aku dulu. maafkan segala kesilapan dan kekhilafan aku sepanjang kita kenal.

Semoga raya tahun ini membawa seribu cahaya kepada semua.

Assalamualaikum dari saya, Nadia Musa.

Tuesday, August 6, 2013

Some words for my dear friend

My dear friend,
God has sent you some difficulties
but i hope it doesnt stop you.

My dear friend,
u have been in my shoe,
lots of words u gave me
thousands of reminders and advises,
but i still, 
do the mistakes,

My dear friend,
i have lost the one that i loved
my only reason for the mistakes i made
i felt the suffer as u did
my world is getting so dark
and i dont care about myself anymore
but i try to stand up
even though it is so damn hard

My dear friend,
i dont know what happen to you when i was so busy
but i am still your besties,
and i am still your sister like we used to,

My dear friend,
i really hope you can be strong,
please,
dont let yourself hurt once again,
God has sent you His test,
and He knew you can handle it,

My dear friend,
let me know if i can help you,
will give you all my best,
coz i knew,
u cant face it alone,
and i knew you need some support.

Lets enjoy this song. Some positive song for my days. 


Friday, August 2, 2013

Saat Hari Raya yang paling bermakna.

Assalamualaikum,
hari raya aidilfitri bakal menjelma,
Insyaallah 6 hari sahaja lagi,
tapi apakah saat yang paling bermakna di hari raya anda.?

Bagi aku, saat yang paling bermakna adalah di pagi raya. Tak sabar nak bangun di pagi raya, dan terus tersenyum sebab hari itu tak perlu lagi nak berpuasa. Bangun pagi, terus jengah makanan di dapur. Lantas hati berbisik, ''yeay..hari ni dah boleh makan waktu siang." Terus jamah apa-apa makanan yang diinginkan dengan hati yang girang.

Saat yang paling bermakna apabila tak sabar untuk mandi sunat raya dan berniat sebelum mula mandi. Terasa sungguh hari itu adalah hari yang gembira. Selesai mandi, terus mencapai baju raya yang telah siap ditempah. Tak sabar nak gosok baju raya dan tudung raya. Siap menggosok baju raya, terus mengenakan baju di badan. "yeay..cantiknye baju ni.." Pakai wangi-wangian adalah suatu kemestian bila di pagi raya (lagi-lagi aku ni mmg suka sembur perfume dan rasa tak lengkap kalau takda bau perfume) Seterusnya, mekap cantik2 skit, pakai tudung, pin sane, pin sini, pakai aksesori, and Done.! "I'm ready for beraya and well dressed with my Raya outfit "

Aktiviti seterusnya adalah solat sunat raya.tapi aku dah lama tak pergi solat sunat raya, since arwah umi meninggal. (Ntahla, mungkin semangat raya aku dah ditarik sedikit bila arwah umi pergi.) Then, sambil tunggu orang2 lelaki balik dari masjid, aku pun menjamah juadah raya. And semestinya juadah raya adalah, nasi impit, lemang, rendang, kuah kacang dan favorite aku adalah kuah Lodeh. Selalu nya arwah abah yang masak kuah lodeh sebab dia tau anak-anak dia suka kuah lodeh. Marvellous kuah lodeh yang abah masak. Tapi sampai sekarang aku masih tak boleh nak masak sama macam arwah abah sediakan dulu.. (Sedih..)

Next, saat yang paling ditunggu-tunggu adalah saat untuk beraya. Bagi aku, terms 'Beraya' adalah bermaaf-maafan sesama insan. keluarga adalah orang pertama yang aku akan beraya dulu. Ni adalah saat yang paling mendebarkan and excited bagi aku. Yang tua akan duduk di atas kerusi. Di mulai dengan abah, kemudian mami akan duduk sebelah, kemudian along aku duduk, dan seterusnya alah pulak. Aku.? memang xkan dapat duduk atas kerusi la. sebab aku adik pompuan. Selalunya akan melutut depan arwah abah dan bermaafan dengan abah, and lepas tu dapat Duit Raya.hehe.. Suke2.! next, bersalaman dengan mami lak, ok..aku neves time nak salam dengan mami, abes kuar air mata adik pompuan ni mengalir sebab drama swasta dari mami. Then, dapat lagi duit raya.. Yeay.! dah ada 2.! kemudian, sengih2 dengan along. salam dengan dia plak. Mintak maaf sume, pastu, nah.! dapat lagi habuan. Duit Raya.! kemudian salam alah pulak, pastu dia pun hulur lagi duit raya..hehe.. Syoknye. (mase tu dah tak sabar nak kira duit raya walaupun aku dah besar panjang) lepas abis bersalam dengan alah, turn adik2 aku pulak salam dengan aku. (time ni la rasa yang aku ni adalah kakak) sengih2 adik aku yang 2 org tu salam, mintak maaf pun cam ala2 dengar tak dengar je. "Arghh..x kisahlah..adik2 aku je. Nah.! amik duit raya dari awon pulak" (tetiba rasa cam aku dah besar, sebab dah bleh bagi duit raya kat adik2..)

Kemudian, aktiviti aku adalah menziarah kubur arwah umi. Masa pagi raya ni, terasa macam sangat seronok. Tengok kereta kiri kanan, sume pakai baju raya. Yang lelaki dengan baju melayu, yang perempuan dengan baju kurung, kebaya or lain2.

Emm..itulah saat-saat yang paling bermakna bagi aku bila menjelma raya. dan kini, raya aku dah tak rasa lagi semua tu. Abang2 pun macam nak tak nak balik rawang. Mami pulak dah kawen. Hmm...takde lagi 'beraye' di pagi raya. Rindu sangat saat2 itu. aku nak rase lagi saat itu. Tapi.... Sedihnye..

Okla..selamat membuat persiapan raya.

Assalamualaikum.

Thursday, July 25, 2013

Satu Julai Dua Ribu Sepuluh


Hidupkan enjin dan tunggu beberapa ketika sebelum bergerak,
radio di pasang dan cd lagu kaer di capai,
Oh.! suara kaer sungguh unik,
menenangkan jiwa aku,
membuat ku ceria pabila pagi hari dengar lagunya,

Iringan lagu kaer masih bermain di minda,
lagu Kembali Bersama menjadi lagu favourite,
bernyanyi2 sambil berjalan mengambil botol air di meja,
dan bergerak ke tempat air yang disediakan,
sambil menunggu air penuh, 
mata sempat lagi menjeling ke arah meja bos,
berdepan dengan tempat air,

Oh.! bos dah sampai,
dan senyum sorang2,
terus bergerak ke meja kerja,
tiba-tiba kelihatan kelibat bos lalu untuk ke tandas,
Eh.! tersenyum sorang2 lagi,
Arghh.. kenangan.
Dahulu kala tempat pertama aku bekerja,
selepas tamat belajar di IPT,
okay.!
sudah abes flash back,
Jumpa lagi...

Wednesday, July 24, 2013

24 Julai 2013

15 Ramadan,
Hati aku tergerak teringatkan dia,
tapi minda aku kuat mengatakan tidak,
tidak mengingat,
dan tidak melihat foto,
malah aku tidak mahu tahu tentang dia,
cukuplah kalau aku lihat dia di search box,
aku mengajar diri aku utk pandang ke hadapan,
dan lupa kan dia walaupun susah.

Teman ku pernah berkata,
kita susah untuk melupakan seseorang kerana kita ikhlas menyayangi nya dulu. dan dia mudah melupakan kita, mungkin kerna dia sudah berubah menjadi insan yang lain.
 terkadang minda aku terfikirkan dia,
dan terkadang roh aku berlari hingga aku termimpikan dia,
Oh.! permainan dunia dan permainan jiwa,

Aku doakan kau bahagia sentiasa,
Terima kasih kerna pernah menjadi warna dlm hidup aku.

-nsnm-

Wednesday, July 10, 2013

Salam Ramadan

Assalamualaikum semua,

Hari ni adalah hari pertama ramadan dan rasanya masih belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat berpuasa kepada semua. Harapan adalah semoga ramadan tahun ni, kita bersama-sama dapat kumpulkan pahala dengan banyak.

Tak banyak yang aku nak share tentang hidup aku dalam ni. Life goes on as usual. Busy, meeting, appointment, calling people and alot more. tapi semua ni bila time keje and after keje, life aku masih seperti biasa.

Last week aku dapat berita berkenaan salah sorang GSB.. haha.. I'm happy for you babe.

okla.. see ya later.

Assalamualaikum dan selamat menjalani ibadah berpuasa.

Monday, June 24, 2013

Young and beautiful


Hello readers..
Have you ever heard this song.? Young and beautiful by Lana Del Rey.
But i kinda love this acoustic version by Jona Selle.
Enjoy.!

My 27th day

The unusual day of my life
the unusual celebration on my day
single walking around in mall
even tho i knew it was my special day
unusual day of my 27th
when nobody special by myside
wishing me happy birthday sharp on 12 midnite
God has sent me this situation
God has given me this unusual feeling
Turn the switch button to off
so i can get away for awhile
Oh.! this unusual day was a wordless day
nothing to say
No words to express my feelings
Only eyes can see how unusual i felt
Oh God.!
U has sent me this situation
Sitting on my couch and watching the tv show
it touches me
and it tears me apart
Oh God.!
please give me some sunlight to my question
give me an answer to my next coming minutes
Whats going to happen to me next
Allah.. I'm just your usual muslim
and i need you to guide me the way
Release this unusual feelings


Monday, June 10, 2013

Learn to Appreciate

People taught me,
to appreciate the things that i have,
yes, i do appreciate all the things that have,

people taught me,
to be thankful for the people that helps,
yes, i thank them for being the person in my days,

people taught me,
to be grateful for the physical that i own,
yes, i'm grateful for my physical
even tho i'm skinnier each day,

people taught me,
for appreciating every day i woke up,
because there are people who didnt woke up the next day,

people taught me,
to appreciate every cents that in my pocket,
because there are people who didnt have any cents with them,

people taught me,
to appreciate siblings that still have,
even tho, i'm lonely without my parents,

people taught me,
to smile each day,
because from that little smile,
you can give happiness to others,

and people taught me,
to appreciate every moments with friends,
because friends that can share your tears with,
are hardly to find.

i'm thankful for everything that i have,
even tho, i dont have any mummy or daddy with me.

Thursday, May 23, 2013

Sick and Tired

Mungkin sesetengah orang ada tahap kesabarannya. and aku juga ada tahap kesabaran aku. Rasa penat sangat bila aku terpaksa menipu and bagi macam-macam alasan untuk sebuah persoalan. Berulang kali abang-abang aku tanya pasal kehilangan dia dari hidup aku. tak lupa juga pada insan-insan yang tahu aku memang rapat dengan dia dahulu.

Aku pendam segala rasa, aku pendam segala jawapan. Tapi sampai bila harus aku menipu.

Ok. pada semua yang mungkin tahu aku maksudkan siapa, aku just nak cakap, aku dengan orang yang dulu pernah menjadi 'warna ' dalam hidup aku sudah pun tidak berkawan. and please jangan tanya aku pasal dia, dimana dia, kenapa lama tak nampak dia, and macam-macam soalan yang leh wat jiwa aku kacau. In the end bila abang aku tanya lagi hari tu, aku cakap dia dah kena posting kat sarawak. baru puas hati aku. tak kuasa aku nak jawab soalan yang sama and membuat penipuan lagi.

Hati aku still sakit bila teringatkan dia and yes, dia dah berjaya wat hidup aku jadi teruk camni. terima kasih banyak2. sebab mengajar aku sekali lagi erti kejatuhan dan kesakitan yang tak terperi sakitnya. Tapi aku bersyukur lagi sebab masih ada kawan-kawan yang sanggup nak jadi teman aku walaupun tahu siapa diri aku dulu.

Regards,
-emptysilent-

Thursday, May 16, 2013

Thursday, May 2, 2013

Bimbang by Melly Goeslow




Pejamkan mata bila ku ingin bernafas lega 
dalam anganku 
aku berada di satu persimpangan 
 jalan yang sulit ku pilih.

Denting


Hello readers..! pernah tengok cerita Ada Apa Dengan Cinta tak.? Well rasa nya korang pun pernah gak melayan cerita ni suatu masa dulu. Masa ni aku still study, dalam form 4 or form 3. Semua lagu-lagu dalam cerita ni best. Even puisi dalam cerita ni pun aku hafal gak..tapi dulu la..sekarang ni dah lupa..
Okla,Saja nak share salah satu lagu favorite aku dulu, and lagu ni mengingatkan aku pada 'colours'. Eh.??. haha.

Denting yang berbunyi dari dinding kamarku
sedarkan diriku dari lamunan panjang
tak terasa malam kini semakin larut
ku masih terjaga

Sayang kau dimana aku ingin bersama 
aku butuh semua tuk tepiskan rindu
mungkinkah kau disana
merasa yang sama
seperti diriku di malam ini..

Rintik gerimis mengundang kekasih di malam ini
kita menari dalam rindu yang indah
sepi ku rasa hatiku 
saat ini oh sayangku
jika kau disini aku tenang..

Friday, April 26, 2013

Thursday, April 4, 2013

Tiga April Dua Ribu Tiga Belas

Hari ni, sekali lagi 3 April berada pada kitarannya. Tarikh yang tak mungkin aku lupa. Tarikh aku kehilangan seorang abah pada jam 9 malam, hari Jumaat, tahun 2009.

Abah, 
awon rindu nak dengar suara garau abah dalam telefon,
abah terus letak telefon macam tu je, takde salam or bye.
tapi itulah abah awon,

Abah,
awon rindu nak rasa kuah lodeh yang abah masak setiap kali raya,
awon cuba nak masak macam abah, tapi rasa tak sama,

Abah, 
awon rindu nak tengok tv sama-sama dengan abah,
abah mesti temankan awon tengok tv, 
walaupun mase tu abah dah berdengkur,
and awon rasa annoying bila abah tidur depan tv,
tapi sekarang keadaan itulah yang awon rindu,

Abah, 
awon rindu nak tengok abah duduk kat buaian,
sambil tunggu awon balik,
mase tu awon dah rasa berdebar,
sebab takut abah marah awon balik lambat.

Abah,
awon rindu nak dengar nasihat, tunjuk ajar abah,
sebab abah adalah kaunter pertanyaan awon 
yang boleh jawab semua persoalan.

Abah,
awon rindu nak pergi pasar malam dengan abah,
abah call awon kali terakhir pun sebab nak tanya awon nak makan ape kat pasar malam,

Abah,
awon rindu nak rasa suasana beraya macam dulu,
beraya dengan abah di pagi raya, ziarah kubur ummi, pastu raya umah mak long,

Abah, 
awon tau abah dah takde dengan awon,
apa yang abah tinggalkan untuk kitorang,
akan digunakan ke arah jalan yang baik.

~al-fatihah~

*mood emo skit..sebab tarikh 3hb april..* :p

Sunday, March 10, 2013

Listen to this



terasa lepas nyawaku saat ini
saat kau ucap kata terakhir bagi ku
kau hancurkan mimpi-mimpi ku
tak ada rasa sedikit pun kau bersalah
kau yang selalu berjanji akan selalu setia
namun kini kau yang mengingkari

tanggal 1 bulan 2,
cintaku berakhir luka,
kekasih yang aku puja pergi tanpa alasan
tanggal 1 bulan 2 tertulis dalam hatiku
sejarah cinta yang rapuh,
takkan pernah ku lupa.

percuma saja kasih sayang yang ku beri
bila kau balas dusta,
kau khianati cinta,
sia-sia pengorbanan ini.

tanggal 1 bulan 2 cinta ku berakhir luka,
kekasih yang aku puja pergi tanpa alasan,
tanggal 1 bulan 2 tertulis dalam hatiku
sejarah cinta yang rapuh, takkan pernah ku lupa.



*its been 6 months. *still hurt. *tears fall. *deep falling down

Monday, February 18, 2013

Berdepan atau menyorok.?

Hello readers.!! Howz ur day.? Cuti panjang sempena Chinese New Year hari tu korang ke mana.? Well, lama aku tak menulis di dalam ni. Terkadang rasa idea itu mencurah2..Terkadang rasa idea itu hilang, menyebabkan aku terbantut hasrat untuk update blog.

Last weekend hari tu, terasa seperti minggu aku berdepan dengan realiti. Kenyataan yang mungkin pahit. Realiti yang memberi rasa sakit. Situasi yang mengajar aku untuk berhadapan. Berhadapan dengan kenyataan yang mungkin mengganggu emosi. Aku menjejak kan kaki ke suatu tempat yang agak familiar bagi aku dulu. Memberanikan diri untuk ke sana walaupun aku tau kenangan itu pasti akan muncul di minda. Mengajar diri aku menerima kenyataan yang tempat itu adalah kisah silam dan biarkan saja ia berlalu. walau terkadang fokus aku agak beralih. dan emosi aku sedikit terganggu. Aku sedar kekuatan itu ada pada ku, sebab aku pasti sahabat2 aku pasti akan membantu jika aku lemah. Mereka lah kekuatan aku. dan kerana mereka yang selalu ada, aku memberanikan diri untuk melawan dengan rasa sakit, berdepan dengan beribu kenangan dan melangkah cuba meninggalkan segala ceritera dulu. 

Chinese New Year 2013 : Setelah 4 tahun GSB tak hang out or pergi jalan2 dengan korum yg cukup, akhirnya tahun ni dapat gak kitorang plan a short trip on Chinese New Year. Happy and tersangat enjoy, bila dapat spend time sama2 dengan diorg sume, Ayong, Maktam and Yusri. Keadaan yang sangat berbeza berbanding holiday ke Melaka pada 2009. Mase gi melaka dulu tempat duduk belakang kete tu, muat lagi untuk duduk 3 org. tapi sekrang ni,.....Bila Yusri and Maktam dok kat seat belakang dah nampak cam sangat padat. Haha. Kawan2 aku dah membesar dengan baik.! 

Well, last weekend : Luangkan sedikit masa untuk bersama teman yang memerlukan. Walaupun dah tengah malam, aku and ayong tekad nak temankan Yus gi Temerloh untuk jumpa Shah. Kitorang pun nak melawat shah sebab dia baru je kehilangan seorang mak beberapa hari yang lepas. Aku paham situasi Shah, dia mesti perlukan kawan2 di sisi masa dia dalam kesedihan camtu. Shah pun masih terkejut dengan kehilangan tu. Sekurang2 nya dia dapat jumpa arwah, sebelum arwah menghembuskan nafas yang terakhir. Dulu aku tak sempat nak jumpa arwah abah, infact aku lambat dapat berita tentang pemergian arwah abah. Rasa terkilan tu masih ada sampai hari ni. Pukul 2 pagi kitorang sampai di temerloh and terus check in hotel kat sane sebab umah shah penuh dengan sedara mara dia. Haha.. and the best part is, maktam pun berjaga untuk teman kitorang sampai temerloh walaupun die tak ikut. Suara and gambar maktam telah menceriakan ayong yang tengah driving. Kul 9pg keesokan hari, kitorg bergerak balik rawang sebab Ayong ade keje tengahari tu. 

Aku bersyukur sangat2 sebab ada kawan2 mcm diorg. Frenship that lasts for more than 10 years. 
Yusri : Aku dah kenal since tadika. Masuk pentomin same2, yus jadi tukang cerita and aku jadi mak. Then sekolah rendah and menengah yang sama. Finally, study pun kat universiti yang sama. Mula close dengan dia lepas abes sekolah. 
Maktam : Aku mula kenal Nuraini Suhaimi masa Form 4. Form 5 lak, main baling2 belimbing sampai pokok belimbing tu dah xde buah. masuk pertandingan nasyid sama2. pegi tusyen kasturi sama and meniru pun sama2. 
Ayong : Form 5, aku mula rapat dengan ayong. member yang banyak share suka duka dengan aku. Orang yang sama2 menangis meraung2 masa malam aku kehilangan arwah abah. Tarikh 3hb April, terlalu banyak memori dan air mata yang mengalir. 
A priceless frenship comes with thousands memories. Thanks korang, sebab banyak support aku walaupun korg tau siapa diri aku yang sebenar. Lagu kat bawah ni specially dedicated untuk korg. :)






Wednesday, January 30, 2013

Rahsia Bulan Kelahiran daripada Dr. Fadhilah Kamsah

Hello readers.! entry ni saje untuk suka2 and untuk merehatkan minda je. Setiap insan ada personaliti mereka yang tersendiri. dan kadang kala bulan kelahiran mereka sedikit sebanyak membawa pengaruh pada diri mereka. Cuba korang baca personaliti pada bulan kelahiran korang. Mungkin ada yang tepat dan ada yang kurang tepat. Sila baca. :)


JANUARI

bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan di didik, sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik, rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan, suka smart, kemas dan teratur, bersifat sensitif, berfikiran mendalam, pandai mengambil hati org lain, pendiam kecuali telah dirangsang, agak pemalu, daya tumpuan yang sangat tinggi, mudah mendisiplinkan diri sendiri, badannya sihat tetapi mudah diserang selsema, bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkannya, cukup sayang pada kanak-kanak, suka duduk rumah, setia pada segala-galanya, perlu belajar kemahiran sosial, cemburu yang sangat tinggi.


FEBRUARI

berfikiran abstrak, sukakan benda yang realiti dan abstract intelligent, bijak dan genius, berpersonaliti yg mudah berubah, mudah menawan org lain, agak pendiam, pemalu dan rendah diri, jujur dan setia pd segalanya, keras hati untuk mencapai matlamat, tidak suka dikongkong, mudah memberontak apabila dikongkong, suka kegiatan yang lasak, emosinya mudah terluka dan sgt sensitif, mudah mempamerkan marahnya, tidak suka benda yg remeh temeh, suka berkawan otapi kurang mempamerkannya, sgt berani, bercita cita tinggi dan suka berangan-angan dan ada harapan utk merialisasikan impiannya, pemerhatian yg tajam, suka hiburan dan sukan, suka benda yg bersifat seni, sgt romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran, berkecenderungan pd beda tahyul, amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros, belajar utk mempamerkan emosi.


MAC

berpesonaliti yg menarik dan menawan, mudah didampingi, sgt pemalu dan pemendam rasa, sgt baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati, sgt sensitif pd perkataan yg dituturkan dan alam persekitaran, suka pada kedamaian, sgt peka kpd org lain, sesuai dgn kerjaya yg memberi khidmat kpd org lain, tidak cepat marah dan sgt amanah, tahu balas budi dan tahu kenang budi, pemerhatian dan penilaian yg sgt tajam, kecenderungan utk berdendam jika tidak dikawal, suka berangan-angan, suka melancong, sgt manja dan suka diberi perhatian yg sgt tinggi, kelam kabut dlm memilih pasangan, suka dgn hiasan rumah tangga, punya bakat seni dlm bidang muzik, kecenderungan kpd benda yg istimewa dan baik, jgn terlalu moody.


APRIL

sgt aktif dan dinamik, cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal, sgt menarik dan pandai manjakan diri, punya daya mental yg sgt kuat, suka diberi perhatian, sgt diplomatik (pandai memujuk), berkawan dan pandai menyelesaikan masalah org, sgt berani dan tiada perasaan takut, suka adventure, pengasih, penyanyang, sopan santun dan pemurah, emosi cepat terusik, try control the emotion, kecenderungan bersifat dendam, agresif, kelam kabut utk membuat keputusan, kuat daya ingatan, gerak hati yg sgt kuat, pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan org lain, berpenyakit disekitar kepala dan dada, sgt cemburu dan terlalu cemburu.


MEI

kekarasan hati, degil, kuat semangat, bermotivasi tinggi, pemikiran yg tajam, mudah marah apabila tidak dikawal, pandai menarik hati org lain, menarik perhatian, perasaan yg amat mendalam, cantik dr segi mental & fizikal, tidak perlu dimotivasikan, tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleg org lain, mudah dipujuk, bersikap sistematik (otak kiri) suka berangan, kuat daya firasat, memahami apa yg terlintas di hati org lain tanpa diberitahu, bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit, daya khayalan yg tinggi pemikiran tajam, pandai berdebat, fizikal yg baik, kelemaham sistem pernafasan, suka sastera, seni & muzik, serta melancong, tidak berapa suka duduk di rumah, tidak boleh duduk diam, tidak punya ramai anak, rajin dan bersemangat tinggi, agak boros.


JUN

berfikiran jauh & berwawasan, mudah ditawan krn sikap baik, berperangai yg lemah lembut, mudah berubah sikap, perangai idea @ mood idea yg terlalu byk dikepala, bersikap sensitif, otaknya aktif (sentiasa berfikir), sukar melakukan sesuatu dgn segera, bersikap suka menangguh-nangguh, bersikap terlalu memilih & mahukan yg terbaik, cepat marah & cepat sejuk, suka bercakap & berdebat, suka buat lawak & bergurau, otaknya cerdas berangan-angan, mudah berkawan & pandai brkawan, org yg sgt tertib, pandai mempamerkan sikap mudah kecil hati, mudah kena selsema, suka berkemas, cepat rasa bosan, sikap terlalu memilih & cerewet, kurang mempamerkan perasaan, lambat nk sembuh apabila terluka hati, suka kpd barang yg berjenama, mudah menjadi eksekutif, kedegilan yg tidak terkawal, sesiapa yg memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa yg menegur saya adalah kawan saya.

JULAI

sgt seronok didamping, banyak berahsia dan sukar dimengerti terutama lelaki, agak pendiam kecuali dirangsang, ada harga dan maruah diri, tak suka menyusahkan org lain tp tidak marah apabila disusahkan, mudah dipujuk dan bercakap lurus, sgt menjaga hati org lain, sgt peramah, emosi sgt mendalam tapi mudah terluka hatinya, berjiwa sentimental jarang berdendam, mdah memaafkan, tapi sukar melupakan, tidak suka benda remeh temeh membimbing cara fizikal, dan ental, sgt peka, caring dan mengasihi serta penyayang, layanan yg serupa dgn semua org, tinggi daya simpati, pemerhatian yg tajam, suka menilai org lain dgn pemerhatian, mudah dan rajin belajar, suka muhasabah diri, suka mengenangkan peristiwa atau kwn lama, suka mendiamkan diri, suka duduk dirumah, suka tunggu kawan tapi tak cari kwn, tak agresif kecuali terpaksa, lemah dari segi kesihatan perut, mudah gemuk,minta disayangi,mudah terluka hati tapi lambat pulih, terlalu megambil berat, rajin dalam membuat kerja.

OGOS

suka berlawak,mudah tertawan kpdnya, sopan santun & caring terhadap org lain, berani & tidak tahu takut, agak tegas & bersikap kepimpinan, pandai pujuk org lain, terlalu pemurah & bersikap ego,nilai harga diri yg sgt tinggi, dahagakan pujian, semngat juang yg luar biasa, cepat marah & mudah mengamuk, mudah marah apabila cakapnya dilawan, sgt cemburu, daya pemerhtaian yg tajam & teliti, cepat berfikir, fikiran yg berdikari, suka memimpin & dipimpin, sifat suka berangan, berbakat dlm seni lukis, hiburan  silat, sgt sensitif tapi tidak mudah merajuk, mudah ditimpa penyakit, belajar utk relax, sikap kelam kabut, romantik, pengasih, penyayang, suka mencari kawan.

SEPTEMBER

sgt bersopan santun & bertolak ansur, sgt cermat, teliti & teratur, suka menegur kesilapan org lain & mengkritik, pendiam tapi pandai bercakap, sikap sgt cool, sgt baik & mudah simpati, sgt perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur, kerja yg dilakukan sgt sempurna, sgt sensitif, muka mencari maklumat, kawal diri dari terlalu mengkritik, pandai mendorong diri sendiri, mudah memahami org lain (daya firasat yg tinggi) krn byk simpan rahsia, suka sukan, hiburan & melancong, kurang menunjukkan perasaannya terluka, hatinya sgt lama disimpan, terlalu memilih pasangan, sukakan benda yg luas bersistematik.

OKTOBER

suka sembang, suka org yg sayang padanya, suka ambil jln tengah, sgt menawan & sopan santun, kecantikan luar & dalam, tidak pandai berbohong & berpura-pura, mudah rasa simpati, baik pentingkan kawan sentiasa berkawan, hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama, cepat marah, mcm pentingkan diri sendiri, tidak menolong org kecuali diminta, suka melihat dari perspektifnya sendiri, tidak suka terima pandangan org lain, emosi yg mudah terusik, suka berangan & pandai bercakap, emosi yg kelam kabut, daya firasat yg sgt kuat (terutamanya perempuan) suka melancong, bidang sastera & semi pengasih, penyayang & lemah lembut, romantik dlm percintaan, mudah terusik hati & cemburu, ambil berat tentang org lain, suka kegiatan luar,org yg adil, boros & mudah dipengaruhi persekitaran, mudah patah semangat.

NOVEMBER

byk idea dlm perkara, sukar utk dimengertikan atau difahami sikapnya, berfikiran kehadapan, berfikiran unik & bijak, penuh dgn idea2 baru yg luar biasa, pemikiran yg tajam, daya firasat yg sgt halus & tinggi, bagus utk jd doktor, cermat & teliti, personaliti dinamik, sifat yg berahsia, pandai mencungkil & mencari rahsia, byk berfikir, kurang bercakap tetapi mesra, berani, pemurah, setia dan byk kesabaran, terlalu degil & keras hati apabila hendak, Diusahakan sehingga berjaya, tak suka mrh kecuali digugat, mudah ambil berat terhadap org lain, pandai muhasabah diri, cara berfikir lain dari org lain, otak yg sgt tajam, pandai mendorong diri sendiri, tidak hargai pujian, kekuatan semangat & daya juang yg sgt tinggi, kasih sayang & emosi yg sgt mendalam, romantik, tidak pasti dgn hubungan kasih syg, suka duduk dirumah, sgt rajin dan berkemampuan tnggi, amanah, jujur, setia & pandai berahsia, tidak pandai mengawal emosi, bercita-cita tinggi, perangai tidak dapat diramal & mudah berubah-ubah.

DISEMBER

sgt setia & pemurah, bersifat patriotik, sgt aktif dlm permainan & pergaulan, sikap kurang sabar & tergesa-gesa, bercita-cita tinggi, suka menjadi org yg berpengaruh dlm organisasi, seronok didampingi, suka bercampur dgn org, suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai, sgt jujur, amanah & bertolak ansur, tidak pandai berpura-pura, cepat marah, perangai yg berubah-ubah, tidak ego walaupun harga diri yg sgt tinggi, benci pada kongkongan, suka berlawak, pandai buat lawak & berfikiran dgn logik.




Tuesday, January 29, 2013

A man with no arms.




Hello readers.! how r u.? phew..lama x update stories dlm nih. Actually just nak share video ni utk korg sume. Someone telah recommend video ni pada aku, kata nya kisah hidup lelaki dalam video ni mungkin memberi inspirasi kepada kita semua supaya jangan mengalah. Kita semua dilahirkan sempurna tubuh badan, dan mengapa kita harus mudah mengalah.? Nick Vujicic telah dilahirkan tanpa kedua-dua belah tangan dan hanya ada kaki kecil pada tubuh beliau. Namun dia berjaya menjadi seorang yang berjaya pada hari ini. Mungkin aku dah terlambat untuk tau pasal video ni, tapi ia sangat berguna untuk aku share pada korang semua sebagai penguat semangat di saat kita hampir2 putus asa. Jom. Saksikan video singkat tentang kisah hidup Nick Vujicic. Hayati..!

Friday, January 11, 2013

Suatu Hari Nanti

Hello readers.! actually, malam ni mata aku tak ngantuk sangat and terus on laptop untuk melayari dunia maya. Kepala aku ligat berfikir untuk gantikan lagu dalam blog ni. Sambil aku search lagu, tiba-tiba ternampak pulak tajuk lagu ni, nyanyian oleh Keroz Nazri. Oh,! aku sendiri pun kurang kenal dengan penyanyi lagu ni. Mungkin dia kurang publisiti, tapi apa yang aku tau, lagu ni adalah ost dari filem Azura 2012. Ala, citer yang Shahz Jaszle and Neelofa sebagai watak utama tu. Okla. As usual, lagu ni ada kenangan pada aku. "Someone" pernah sms aku lirik lagu ni and ofcos la, aku touching kan.? Then "someone" tu suh aku dengar lagu ni. Yup, hati aku terus sejuk lepas dapat sms lirik lagu ni and dengar sendiri lagu yang dimaksudkan tu. And ntah kenapa, malam ni jari aku gedik pergi klik plak lagu ni.! Oh.! Kenangan Lalu Mengusik Jiwa.! Mula la aku rasa cam ada butterfly in my stomach, sakit kepala, pening, nak muntah and segala macam sakit la yang aku rasa. Mengada tul badan aku ni. Takleh jiwa kacau skit, terus macam2 rasa sakit datang. Pada sape2 yang tak pernah dengar lagu ni, korang try r klik play pada video bawah ni untuk dengar. Lagunya agak slow, tapi ada seribu satu kenangan bagi aku. Walau apa pun yang telah terjadi, aku harapkan yang terbaik untuk "someone" yang pernah tujukan lagu ni pada aku suatu masa dulu.




Tuesday, January 8, 2013

Oh..! Nasyid..

Hello readers.! Entry kali ni aku nak korang semua dengar lagu nasyid kat bawah ni. Actually, last week aku teman ayong gi melaka and suddenly masa dalam kete, terdengar lak lagu ni kat radio Hot FM. Aku pun tersenyum sendiri sebab teringat kisah lagu ni masa Form 5. Tiba-tiba Ayong cakap :-
"nad, ko ingat tak lagu nih. Lagu nasyid kita dulu."
- " ofcos la aku ingat. Sebab tu aku tersengih sendiri ni..haha"
Mase Form 5, kat sekolah ada wat pertandingan nasyid. So, ktorg pun saja la nak join and menyibuk2. Kalau aku tak silap, kitorg nyanyi lagu kat bawah ni and lagu Peristiwa Subuh-Raihan. Yang join grup nasyid ni, aku, ayong, maktam, kakcik, efie, meow and wanneeza (kalau ada yang aku terlupa tu, sori sangat2 ye.) Alhamdulillah, grup ktorg dapat nombor 1. tapi sayang nya tak dapat nak jadi wakil sekolah utk pertandingan seterusnya sebab cikgu tak bagi. Suh fokus utk SPM katanya. Okla. please enjoy the song and See Ya.!



Thursday, January 3, 2013

1st entry on 2013

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Alhamdulillah, masih lagi di panjangkan usia sehingga tahun 2013. Bayangan kiamat yang akan berlaku pada 21 Disember 2012 pun hanyalah mitos semata. Tahun 2012 bukanlah tahun yang terbaik untuk aku. Terlalu banyak pahit, perit, masam, manis, dan tawar sehingga perisa dan perasa itu seperti lali bagi aku. Situasi yang melibatkan keluarga, peribadi, dan kerja banyak mengajar aku mejadi seorang yang lebih matang. Kejadian rumah dipecah masuk pencuri, pengajaran untuk belajar hidup bersendirian dan berdikari, pertemuan yang membawa seribu memori sebaik sahaja aku selesai menjawab peperiksaan PTD dan macam-macam lagi.

Sudah 3 hari tahun 2013 bermula. Dan hari ini adalah 3 Januari 2013, iaitu hari ke 3 aku bergelar "si penanam anggur". Permulaan tahun baru yang agak tenang bagi aku, walaupun sudah "berpencen". Hidup harus diteruskan walau apa pun yang terjadi dan aku percaya setiap hamba Allah telah ditentukan rezeki masing-masing. Aku masih berfikir positif dan meneruskan hidup dengan tenang sambil bermula dengan perlahan. Aku bermohon dan berdoa agar apa yang aku rancang dipermudahkan Allah. Aminn.

Well, harap tahun 2013 ni lebih baik untuk korang semua. See ya.!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...